Wednesday, January 28, 2009

mereka semakin berleluasax keterlaluan klu aku ckp diorng merupakan penyangak terbesar dan maha kejam abad nih, dikala masyarakat dunia menangis meratapi berjuta nyawa yang tidak berdosa, mnenjadi mangsa bedilan bom tanpa mata.. peluru tanpa dibenteng sebrang senjata...mereka kian menambah sengsara...

Saudaraku Rakyat Palestin
Tiba-tiba airmata jadi bara

Tiba-tiba anak-anak jadi dewasa
Tiba-tiba bilik kuliah jadi api

Senjata musuh sekadar dapat mematikan
Tetapi tidak berhasil membunuh semangat kepahlawanan
Penjara musuh sekadar memagari insan
Tetapi tidak dapat menahan gema menjerit keberanian

(petikan puisi Thaurah Palestine oleh Allahyarham Usman Awang)
Firman Allah SWT:
"Maha Suci Allah yang telah menjalankan hambanya (Muhammad pada malam hari dari Masjidil Haram ke Masjidil Aqsa yang kami berkati sekelilingnya untuk memperlihatkan kepadanya tanda-tanda kebesaran kami." (al-Isra':1)


Realitinya, umat Islam pernah menguasai Baitulmaqdis selama 12 kurun dan memelihara kesucian kota ini, selepas ia dicemari tangan-tangan kufur berkurun lamanya. Kini, Baitulmaqdis kembali ke tangan kufur, maka siapakah yang akan mengembalikannya ke tangan umat Islam?

Sesungguhnya Palestin bukanlah milik orang-orang Palestin sahaja, Baitulmaqdis bukanlah tempat suci mereka sahaja dan Masjidil Aqsa bukanlah milik mereka sahaja tetapi milik kaum Muslimin dari Timur sampai ke Barat.

Ia juga milik umat Islam generasi kini dan akan datang hingga hari kiamat. Oleh yang demikian, perjuangan untuk membebaskannya daripada tangan-tangan kufur adalah perjuangan kita bersama.
Artikel ini ditulis oleh Najib Afif Arip seperti mana yang tersiar di Utusan Malaysia.No comments:

Post a Comment